Enduro Brabant Bergeijk

Verslag enduro van Bergeijk

Afgelopen zaterdag was de enigste rit buiten de Achterhoek en wel in Brabant. In Bergeijk dicht tegen de Belgische grens organiseren ze eens per 2 jaar een enduro. De organisatie weet er elk jaar weer een topevenement van te maken.  Het is gewoon net even anders, daarom ook jammer dat er niet meerdere enduro’s worden georganiseerd in het zuiden van het land.

Start

Net als de aankomende enduro in Vorden werd er in Bergeijk in omgekeerd volgorde gestart. (de snelste rijders achteraan) Dat betekende voor mij dus extra vroeg starten. Met zo’n 40 rijders voor mij had dit zeker in de laatste ronde voordeel. De sporen minder diep uitgereden en lekker op tijd binnen.  Had het geluk dat ik de vrijdag avond in Luyksgestel kon overnachten. Daarmee toch even 1.5 uur reis tijd uitgespaard voor de zaterdag morgen.

Om kwart over zeven bij Snowcenter in Bergeijk. Vanwege de drukte op de toegangs weg naar parkeergelegenheid toch even spannend of het ging lukken. De motor moet namelijk driekwartier voor de start tijd gekeurd in het parc fermé staan.  Na het keuren is er voldoende tijd om om te kleden en wat te kletsen bij het service team. Midden in een gesprek kijk ik naar de klok en zie tot mijn schrik dat ik nog 5 min tot de start heb. Snel de weg over gerend richting parc fermé, hup langs de klok.  Leer moment, toch niet heel lekker sta je dan op het start blok.

Vandaag start ik samen met Erwin in dezelfde start minuut. Met Erwin heb ik 5 jaar geleden de Baja300 gereden in Duitsland. Daarnaast veel informatie ingewonnen voor de  Zuid Amerika reis in 2013. Bij elke proef stonden we kort achter elkaar. In enkele gevallen start ik achter Erwin en kon ik jagen en vica versa. Ons tempo ligt bij elkaar, ieder heeft zijn eigen voorkeur / kracht. De een is snelle op de bospaden de ander op de knippen. Zo maakt dat na elkaar toe rijden lukt, maar dan bij elkaar weg rijden een stuk lastiger is.

 

Newfren

Ben erg blij met mijn Newfren remschijf en blokken. Is voor mij een nieuw merk, het Italiaanse bedrijf maakt al sinds 1950 remvoeringen. Hebben hun sporen verdiend door de hoge kwaliteit van hun producten. Op het eerste gezicht simpel product als een remschijf, zit toch wel echt een boel techniek achter. Aan de ene kant wil je dat hij er uit ziet als rvs, maar dat remt niet. Aan de andere kant, een schijf met weinig chroom er in, zal snel roesten, maar remt wel als een dolle, maar ziet er niet uit. Het is altijd ergens een tussenweg, die vooral met hoogwaardig staal kan worden bereikt.  ( https://www.uitlaatstore.nl/newfren-remmen-remschijven-koppelingsplaten ) Na twee enduro’s zijn de bevindingen: De remblokken houden zich goed in het zand, het rem gedrag is goed doseerbaar.

Waar in Hellendoorn te tijden voor mij erg krap uitpakten hadden we in Bergeijk ruim de tijd. Bij elk tankpunt zo’n 10 minuten. De extra rust, heeft vooral in de derde ronde tot gevolgd dat je daar niet helemaal stuk zit. Meer tijd om te genieten, minder afzien.  Desondanks nog genoeg momentjes. Proef 4 in de eerste ronde op het euro circuit onderuit in een vette bocht. (natte ondergrond)  Ging juist net zo lekker, bocht uit net even te weinig tractie en split second later sta je de motor op te rapen. Proef 3 tussen paar bomen door omlaag de motor dood geremd, weer paar seconden.
Het is vooral je ritme dat je kwijt bent na een ‘ accidentje’. De mislukte poging dit te voorkomen kost vaak veel kracht met als gevolg kramp.

In proef 4 zat ook een moddergat, welke in de eerste 2 rondes geen probleem gaf. Had in mijn tweede ronde gezien dat deelnemers een alternatieve lijn kozen. Die onthouden voor de 3e en laatste ronde. Dit was maar goed ook, veel mensen hebben hier secondes verloren door het vast staan. Zie je maar weer dat soms extra keer omkijken / vooruitkijken erg veel tijd / energie kan besparen.

Totaal proeftijd 1:56 uur, 6:40 uur onderweg

Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3
Proef 1 Proef 2 Proef 3 Proef 4 Proef 1 Proef 2 Proef 3 Proef 4 Proef 1 Proef 2 Proef 3 Proef 4
09:32,6 08:11,9 09:01,5 10:40,8 09:36,8 08:34,4 09:23,0 11:00,1 10:08,8 08:43,4 10:02,3 10:59,7

Detail enduro Bergeijk:

proef 1 de Beestenproef :  Dit keer met een wat milder extreme gedeelte . Een lange proef met akkers en bos gedeelten, krap 8 minuten voor de snelsten.
proef 2, “het natte spoortje”: Toppers deden daar toch ook zo’n 6,5 minuut over. Mooi uitgezet door het fanatieke team daar met zelfs een fraaie startboog.
proef 3 Bosproef Luyksgestel: Gewoon allemaal kronkelende bospaden met diep en erg diepe knipgaten!
proef 4 Eurocircuit: Om één ronde af te maken mocht dan nog de Jan Lemmens proef Eurocircuit gereden worden. Twee ronden crossen met nog wel een watergat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s